2022-08-30 08:13Nyheter

Debutanter tar hem Elsa Beskow-plaketten!

Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer är arkitekterna som debuterade med en ABC-bok – nu tar de hem den prestigefyllda Elsa Beskow-plaketten. 

 

Bokstavshusen (Bokförlaget Opal) släpptes i augusti 2021 och blev snabbt en dundersuccé. Med fantasispäckade bilder och text på rim är det en mångbottnad ABC-bok som slår an hos både små och stora. Här leks det med språket och tanken på vad ett hus kan vara. Med bokstävernas form i fokus och mysterier som löper parallellt är detta en bok som ofta och gärna läses om och om igen. 

 

Duon, som inte bara delar boken tillsammans utan även livet i Bagarmossen med två barn, har vid sidan av sina arkitektjobb arbetat med boken på lediga stunder. Det skulle komma att ta sju år från idé till färdig bok. 

 "Det här känns helt fantastiskt och overkligt på samma gång! Vi är rörda och samtidigt ödmjuka, med tanke på alla de fina böcker som kom ut förra året. Vi är otroligt glada över att boken har nått ut till så många läsare, och har fått ett så fint mottagande", säger Maja och Jonas.

Juryns motivering:

Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer belönas Elsa Beskow-plaketten för att med stor originalitet och lekfullhet introducera unga läsare till arkitektur i bilderboken Bokstavshusen. Med egensinnig blandteknik varvas realistiska detaljer med fantasi i de färgrika och stilrena illustrationerna. Husen skildras tydligt med olika material såsom tegel och trä, där även husens reglar visas. Varje byggnad är snillrikt vald att representera en bokstav, till exempel operans O och det ödsliga zooets Z. Det smyger sig även in samhällspaningar, som en väggmålning av klimatkämpen Greta Thunberg bredvid vattenkraftverket. Karaktärer och detaljer återkommer i berättelsen och för en uppmärksam barnblick finns det mycket att upptäcka. Här omdanas den klassiska alfabetsboken till någonting kreativt, modernt och oväntat. Ett synnerligen starkt debutverk. 

 

Elsa Beskow-plaketten instiftades 1958 av Svensk Biblioteksförening och delas ut varje år till den konstnär som framställt föregående års bästa svenska bilderbok eller den bäst illustrerade svenska barnboken. Prissumman är på 25 000 kr och prisutdelningen äger rum vid en ceremoni den 17 november.


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!