2022-01-31 11:01Nyheter

Har du ansökt om Skapande skola?

Vill ni bjuda in en författare eller illustratör till boksamtal eller varför inte en workshop? Då vet ni väl att ni kan söka Skapande skola-bidraget på Kulturrådets hemsida senast den 3:e februari? Vi har dessutom oslagbara tips på författare och illustratörer som är stjärnor i klassrummet!


Maja Knochenhauer och Jonas Tjäder är debutanterna som gjorde storsuccé med ABC-boken Bokstavshusen. Både Maja och Jonas är arkitekter och deras författarbesök lämnar både stora och små inspirerade och nyfikna!

Att träffa läsare och ta del av deras tankar är det roligaste med besöken. Barnens perspektiv kan ju vara härligt oväntade och leda till diskussioner som skenar iväg på ett sätt som de inte gör med en vuxen läsare.

Maja och Jonas bor i Stockholm och men är verksamma med digitala skolbesök över hela landet.


Staffan Cederborg började skriva i fjortonårsåldern. Idag är han författare och håller i skrivkurser för både ungdomar och vuxna. Vid sidan av sitt författarskap jobbar han som lärare på Skrivarlinjen vid Gotlands folkhögskola. 

Det bästa med att träffa skolklasser är att se när de som vanligtvis inte gillar att läsa och skriva, uppslukas av sitt skrivande i någon övning. Det är tyst i klassen sånär som på knastret från de brinnande pennorna som raspar mot pappret. Någon räcker upp handen och frågar: ”Är det okej om mitt monster heter Bööööörje med fem ö?” Och jag svarar: ”Självklart ska ditt monster heta Bööööörje med fem ö!" 

Staffan bor och verkar på Gotland, men tar gärna uppdrag i hela landet.


Maria Engstrand är civilingenjör, patentexpert, tvåbarnsmamma och författare! 2018 debuterade hon med första delen i KOD-serien som har beskrivits som Da Vinci-koden för barn och unga.

Det bästa med att träffa skolklasser är när man lyckas väcka intresse och fascination för världen omkring oss (antingen den nu är magisk eller inte).

Maria bor i och är verksam kring Lerum utanför Göteborg, men tar även digitala författarbesök i hela landet.


Viveka Sjögren har varit verksam som författare och illustratör sedan 1993 och har mottagit utmärkelser och priser både för sina bilderböcker och sina ungdomsromaner, bland annat en Augustprisnominering. Hon är certifierad skrivpedagog och har jobbat mycket med Skapande skola, skrivarläger, pedagogiska uppdrag åt bibliotek och museer och hållit kurser och föreläsningar om litteratur för barn och unga. 

Det bästa är när klasserna har läst och tänkt och samtal uppstår och emellanåt också små gyllene ögonblick, i samtalet eller i en skriv- eller bildövning, där någon lyfter ur sig själv och inser något nytt om världen eller om livet eller om något annat som berör.

Viveka bor och är verksam i Delsbo i Hälsingland, men även på andra platser där tillfälle finns och bjuds.


Anna Holmström Degerman har jobbat som bibliotekarie och journalist innan hon började skriva böcker på heltid. I Annas böcker träffar vi ofta på djur och hennes egen hund Doris är inspirationen bakom hennes första bilderböcker. 

Innan jag började skriva på heltid arbetade jag som skolbibliotekarie och det roligaste med mitt jobb var att arbeta läsfrämjande (och även skrivfrämjande). Den biten har jag fått behålla tack vare skolbesöken. Det ger mig mycket inspiration att träffa mina läsare och att samtala om böcker och skrivande. Ofta jobbar jag med olika typer av skrivinspiration och workshops när jag är ute på skolor.

Anna bor i Norrbyn söder om Umeå men reser över hela landet när hon gör skolbesök. 


Therese Henriksson har skrivit noveller och ritat serier sedan hon var tonåring. När hon jobbade med vård och hemtjänst skrev hon om kvällarna och la historier på hög i morfars gamla koffert. Därefter jobbade hon som fritidspedagog och berättade sagor och satte upp små pjäser. Idag jobbar hon som författare. 

Det bästa med att träffa skolklasser är själva mötet. Även när det är digitalt får man kontakt, och det är roligt när eleverna ställer frågor kring skrivandet och böckerna. Dessutom så lär jag mig alltid något själv varje gång. Jag brinner för att sprida läs- och skivpepp. Sedan gillar jag att berätta också!

Therese bor i Mockträsk utanför Boden i Norrbotten men är verksam över hela landet när hon gör skolbesök.


Ann-Christine Magnusson och Anna Knutsson är författarduon som får det att riktigt krypa under skinnet. Tillsammans har de skrivit fem böcker och serien Trustville har beskrivits som en mix mellan Stranger Things och Carrie

Att vara ute på skolor är något som vi båda tycker är väldigt roligt och givande. Dels är det självklart roligt att få träffa sina läsare och diskutera böckerna med dem. Men också att se eleverna själva skriva. Att få någon att känna att deras ord duger, att deras röst är värd att lyssna till är något vi känner ett mycket starkt engagemang för. Barn och barns röster. 

Ann-Christine och Anna bor båda i Stockholm men gör författarbesök över hela landet. 


Dan Höjer har skrivit cirka hundra barn- och ungdomsböcker. Han är en av landets mest efterfrågade läsinspiratörer och har även arbetat som journalist, bland annat på Kamratposten, där han också varit chefredaktör. 

Det blir fart och fläkt när jag hälsar på. Och sång. Och mycket skratt. Publiken får själva medverka till en timme som gör dem både läs- och skrivsugna. Jag pratar om fantasi och hur enkelt det är att skriva böcker. De får massor av skrivtips. Och så svarar jag på hur många frågor som helst.

Dan är verksam i Stockholm men gör författarbesök i hela landet.


Sista dagen att ansöka om Skapande skola-bidraget är 3:e februari 2021 på Kulturrådets hemsida: https://www.kulturradet.se/sok-bidrag/vara-bidrag/skapande-skola/

För kontaktuppgifter till våra författare och illustratörer kontakta Mikaela på mikaela@opal.se.


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!