2021-10-22 12:03Nyheter

Hur fotboll och läsning lirar ihop - perfekt för årets läslovstema!

Bild: Malmö FFBild: Malmö FF

”Vi kommer att vinna för vi har läst.”

Orden kommer från en tioårig kille som precis ska gå ut och spela match under MFF:s sommarakademi. Han har lyssnat på författaren ­Anette ­Eggert som läst högt ur sin bok Sista sparken. Barnen har fått testa att skriva också, i Zlatan Ibrahimovics loge, med utsikt över den stora ­A-lagsplanen. 

Anette Eggert har jobbat länge med att göra läsfrämjande besök i skolor och hon har aldrig sett en grupp tioåriga killar sitta och lyssna så fokuserat när det pratas om läsning. 

”Jag kan riktigt se hur det tänds en nyfikenhet i barnens ögon när jag kan koppla ihop läsningen med något annat som de älskar - fotbollen. Och att få göra det i den här miljön. Och att MFF står bakom, det betyder väldigt mycket. ” 

”Så varför har MFF bjudit in mig?” En efter en åker händerna upp och tillsammans kommer vi fram till att ­läsning inte bara är ett underbart äventyr, det kan också göra en smart, ­kreativ, snabb i tanken och bättre på att fokusera. Egenskaper som är värdefulla, inte minst på fotbollsplanen. 

I slutet av akademin får barnen inte bara en vattenflaska och en boll med sig hem, de får en bok också. 

”Det har stor betydelse. Det sprider glädje men ger också en tyngd till ­besöket. Att inte bara få orden utan också något riktigt att hålla i handen. Det är inte alla som har tillgång till böcker hemma eller kan köpa dem ­själva. Och att den kommer från MFF!"

 

Årets läslovstema är idrott och läsning. Genom att låta idrott och läsning lira ihop skapas tillgång till språk, fantasi, kunskap och empati, egenskaper som stärker barn i sitt idrottsutövande. Vi på Opal vill därför uppmuntra alla klubbar att läsa tillsammans under lovet, eller varför inte bjuda in en författare till ett träningspass? 

Läs även "Mer än bara fotboll på årets sommarakademi" om när Anette besöker MFF:s sommarakademi och håller författarsamtal. 

Vill du veta mer om oss? Kolla in vår hemsida och följ oss gärna på instagram och facebook!

 


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!