2021-02-17 09:55Pressmeddelande

100 000 sålda böcker!

Monica Zak och Catrine ChristellMonica Zak och Catrine Christell

Monica Zak är en mycket uppskattad barn- och ungdomsboksförfattare som varit aktiv på Opal sedan 80-talet och som sedan länge finns med bland de nominerade till ALMA-priset. Hennes mest kända bok är "Alex Dogboy", en sann historia om en gatubarnspojke i Honduras som Monica träffade under ett av sina många besök i Centralamerika. Nu har boken tryckts i 100 000 exemplar!

Monica Zak träffade gatubarnet Nahin, som är grunden till berättelsen, för första gången 2001. Hon var då i Honduras som reporter för tidningen Globan med uppgift att intervjua gatubarn. När hon hörde talas om pojken som levde med hundar blev hon genast intresserad av att prata med honom. Monica och Nahin (Alex i boken) har haft kontakt sedan dess och Monica har under åren skrivit 4 böcker om honom. 

Monica har under alla år stöttat Nahin ekonomiskt, precis som hon gör med alla de barn hon lärt känna när hon skrivit sina böcker. För att fira att boken Alex Dogboy nu har tryckts i 100 000 exemplar skänker därför Bokförlaget Opal 10 000 kr till Monica Zak att lämna vidare till berörda personer i Honduras. Förlagets VD Catrine Christell och förläggare Sara Ruder överraskade Monica Zak utanför hennes skrivarlya under tisdagen. Utöver checken överräcktes blommor, choklad och en specialutgåva av boken ifråga.

Boken Alex Dogboy har berört många runt om i världen. I flera centralamerikanska länder firades Alex Dogboy-dagen 2006. Både Monica Zak och pojken Nahin deltog i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Chefen för Nationalbiblioteket avslutade ceremonin med att säga några mycket kloka ord: 
– Böcker förändrar läsarna och läsarna av böcker förändrar samhället. Sedan han sagt det höll han upp boken Alex Dogboy

Monica Zak är 82 år och mycket aktiv, både igenom skolbesök och långväga resor. Om det inte vore för pandemin skulle hon fortsätta resa världen över och träffa utsatta barn. Hon var inbjuden till Bogotas bokmässa i april 2020 för att hålla inledningsanförandet vid bokmässans öppnande. Det var extraordinärt då Monica blev erbjuden detta både som första kvinna och som första barnboksförfattare, någonsin. Idag gör hon istället många digitala skolbesök och hon kommer hålla ett digitalt tal på Bogotas bokmässa i augusti 2021.

Mer information om bakgrunden till böckerna om Alex Dogboy finns här.

För intervju med författaren, kontakta Melina Nordstrand, melina@opal.se


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!


Kontaktpersoner

Försäljningsansvarig
Melina Nordstrand