2018-05-22 07:05Pressmeddelande

Arga insändare blev ungdomsbok om rasism.

Etablerade författaren Malin Stehn är aktuell med ungdomsboken Inte din bror, boken handlar om en familj som tar emot en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan.

Hösten 2015 var Europa mitt uppe i den största flyktingkrisen i modern historia och Sverige hade tagit emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Författaren Malin Stehn märkte hur detta gav upphov till en hårdare samtalston, framför allt på sociala medier.

”Facebook och Instagram är mitt ”fikabord”. Att vara författare är ofta ett ensamt arbete och det blir naturligt att söka kontakt med vänner och kollegor online. Då snubblar man ju också över annat som läggs ut.” – Malin Stehn

Malin Stehn såg hur klimatet på sociala medier förändrades drastiskt. Fördomar och rasism flödade i kommentarsfälten.

För att kanalisera sin ilska skrev hon flera insändare. Men rädslan för att själv drabbas av näthat gjorde att texterna stannade i datorn. Två år senare har samma ilska fått vingar i en helt annan form: ungdomsboken Inte din bror.

Inte din bror berättar om vanliga högstadieungdomar som bor i en mindre svensk ort, strax utanför en större stad.

”Boken handlar om ensamhet, vänskap, kärlek och framför allt om att hitta sig själv i en turbulent tonårstid. Jag ger inga lösningar. Min förhoppning är att berättelsen ska väcka tankar hos läsaren. Tankar som ”Vem är jag?” och ”Vem vill jag vara?”” – Malin Stehn


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden.


Kontaktpersoner

PR- och marknadsföringssansvarig
Hanna Smedberg