2018-05-15 07:00Pressmeddelande

Barnbok såld till USA för 6 siffrigt förskott!

Den unga författaren och illustratören Monika Vaicenavičienė gör dundersuccé med sin kommande bok Vad är en flod?. Boken ges ut av Bokförlaget Opal och släpps i Sverige under 2019 men rättigheterna har redan sålts till 7 länder och ytterligare tre är på gång. I flera av länderna har det varit långa budgivningar och i USA slutade budgivningen på ett 6-siffrigt belopp för de engelskspråkiga världsrättigheterna.

Boken presenterades för första gången i Bologna och det märktes omgående vilket stort intresse det var för den. Den valdes dessutom ut till Illustrators exhibition på Bologna Book Fair och är short listed för World Illustration Award. 

Vi är överväldigade av intresset för den här boken. Det är fantastiskt roligt när en nyetablerad bilderboksskapare får den här typen av uppmärksamhet. Det visar att riktigt bra böcker har en förmåga att beröra många människor. – Anja Eriksson, rights manager på Opal

Monikas mål med boken är att stärka känslan av samhörighet och att få människor att förstå hur beroende vi är av naturen och av varandra. I denna värld uppdelad av nationaliteter, religioner, ras och klass, kände hon att hon vill med hjälp av floder och vatten i allmänet hylla förbindelser mellan platser och kulturer.

I processen med boken använde sig Monika av många olika material, bland annat pennor, akvareller, gouache och hon ritade även digitalt. Hon använde sig också av en samling geografiska, historiska och mytologiska referenser som hon samlat på sig under årens lopp liksom sina egna minnen av att växa upp nära en flod.

Monika Vaicenavičienėär från Litauen och boken ifråga skapade hon som sitt examensarbete på Konstfack i Stockholm. Hon bor i Uppsala tillsammans med sin man och nyfödda dotter. Boken kommer ut på Bokförlaget Opal i januari 2019.

 


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående förlag med kvalitetsinriktad utgivning för barn och ungdom.