2023-02-27 12:39Pressmeddelande

Bokförlaget Opal firar 50 år!

Foto: Lottie WinnerhedFoto: Lottie Winnerhed

 

I år firar vi 50 fantastiska år i bokbranschen. Förlaget grundades 1973 av Bengt Christell och Valborg Segerhjelm och har sedan start haft en ambition om att skapa kvalitetslitteratur för barn och unga. 

 

När vi först slog upp våra dörrar var det i en fastighet i Bromma. Idag drivs Opal av Bengts dotter Catrine tillsammans med hennes två döttrar Melina och Malou. Den familjära stämningen finns kvar efter alla år och vi sitter fortfarande i samma hus och ger ut böcker för dagens och framtidens läsare. 

 

Skolor och bibliotek har alltid varit en viktig kanal för att barnböcker ska nå läsarna. På senare år har vi satsat ännu mer på den digitala utgivningen, som både skolor och bibliotek efterfrågar. Att göra böckerna tillgängliga för en större målgrupp tror vi gynnar alla parter.

”Det är kul att se hur digital och fysisk utgivning kan leva i symbios med varandra, lärare arbetar nära eleverna och kan varva digital och fysisk läsning efter behov och ofta med författarbesök som komplement. Vi märker även hur uppskattat det är med våra lärarhandledningar i de sammanhangen”, säger Malou Najic som jobbar med den digitala utgivningen. 

I vår utgivning återfinns välkända karaktärer så som Pettson och Findus och Plupp och många nya favoriter. Tillsammans med författare och illustratörer från hela världen är vi stolta över att alltid sätta barnens läsupplevelse i första hand.  

”Vi fortsätter nå ut med våra böcker till länder runt om i världen vilket är kul! Kerstin Kvint la grunden för vårt arbete på 80- och 90-talet och vi har fortsatt samarbeta med dessa förlag samt utökat vårt kontaktnät till många nya språkområden, främst genom våra fantastiska bilderböcker och faktaböcker", berättar Melina Nordstrand som bland annat arbetar med förlagets utlandsrättigheter på Opal Agency.

50-årsfirandet pågår hela året med allt från roliga tillbakablickar i våra sociala medier till fest senare i augusti, en jubileumsbok och ballonger i mängder.

”Det är roligt att kunna uppmärksamma vårt jubileum eftersom det trots allt inte är så många fristående förlag kvar på den svenska marknaden”, säger Catrine Christell och fortsätter,”50 år bör ju firas med fest för våra upphovspersoner, som i grunden är viktigast för oss, utan dem blir det inga böcker! Det är roligt att vi kan stoltsera med att många av våra författare är kvar hos oss sedan starten av deras karriärer, det betyder att vi har ett fint samarbete som vi alla värnar om, och det är viktigt för oss att fortsätta i den andan."

 


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!