2023-04-13 10:57Pressmeddelande

Eva Apelqvist tar emot Spårhunden under Deckarfestivalen i Nora

Foto: PrivatFoto: Privat

Eva Apelqvists rafflande skejtdeckare Mörker över skateparken tilldelades Spårhunden 2022. Den 22-23:e april anordnas Deckarfestivalen i Nora och då kommer Eva hela vägen från USA där hon bor, för att ta emot priset av Svenska Deckarakademin. 

Hur känns det att ta emot Spårhunden?

– Det känns fantastiskt roligt och otippat. Som att vinna på lotto fast bättre, säger Eva.

Eva har gett ut tre böcker tidigare men Mörker över skateparken är hennes första bok på svenska. Det är en berättelse om skejtboard och vänskap, om att våga testa nytt, jobba hårt och utmana sig själv. Det är också en rysligt spännande deckare om mord och mysterier.

Hur fick du idén att skriva en deckare med skejttema?

– Min son är skejtare. I början var han för liten för att vara i parken ensam och när jag var där med honom upptäckte jag en värld som var helt ny för mig, inte minst på grund av det unika språket. Och jag såg skejtare som var sjukt modiga och som utmanade sig själva hela tiden. De var villiga att jobba hur hårt som helst med att lära sig någonting nytt och de var underbart hjälpsamma mot de yngre och nyare skejtarna. När jag först fick inblick i skejtvärlden fanns det väldigt få skejtböcker som verkligen dök in under ytan. Jag ville skriva en sådan bok. 

Under lördagen den 22:e april kommer Eva berätta om hur det är att skriva för barn och unga.

Vad hoppas du att läsarna tar med sig efter att ha läst boken?

– Jag tror att de allra flesta som skriver mest av allt vill underhålla — ge sina läsare en unik läsupplevelse — men det är ju så klart omöjligt att inte låta sina egna värderingar sippra in i texten. I Mörker över skateparken har nog dessa värderingar att göra med att inte sätta fokus på något slutresultat och inte bry sig så mycket om vad andra tänker och tycker utan att tro på sig själv, våga göra det man brinner för. 


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!