2021-01-12 06:55Pressmeddelande

Fornnordiska väsen och landsbygdsproblem i queermedveten barnbok!

KattvännenKattvännen

Kampen för landbyggden är central i Malin Eriksson Sjögärds nya barnroman. Men Kattvännen är samtidigt och framförallt en bladvändande läsning med magiska inslag. 

Törerud är i uppror. Lantbruken går i konkurs och landsbygdsskolan som varit kärnan i bygden är nerlagd och såld till Los familj som ska starta pensionat. De vill göra något bra för bygden, men de har ortsbefolkningen emot sig. Och snart förstår Lo att det inte bara är människorna som motarbetar. I skogen bor de som i hundratals år arbetat i samklang med människorna i byn. De har nu förlorat sina gårdar och de vill ha hämnd.

Kattvännen plockar upp folktrons väsen i en modern tappning. Den handlar om landsbygdens utarmning och om den ilska och rädsla som den föder. Kartan måste ritas om, och det sätter både människor och tomtars relationer och identiteter i rörelse.  Det är samtidigt utan några starka gester en queermedveten bok som skapar utrymme för läsare att identifiera sig oavsett kön.

Från författaren: Jag kommer själv från en liten by i det nedläggningsdrabbade Dalsland och har följt människors sorg och ilska när landbyggden nedmonteras. Med Kattvännen vill jag synliggöra problemen och samtidigt ge hopp. Jag vill också vidga de snäva normerna kring kön, identitet och hur en familj kan se ut.

Kattvännen är rikt illustrerad av Lina Blixt som är mästare på att skapa bilder fulla av mystik. Det är en bok som både passar för högläsning och för att läsas själv av den lite mer läsvana.

Malin Eriksson Sjögärd har skrivit flera uppmärksammade böcker. De handlar ofta om relationer och känslor och utspelar sig inte sällan på landsbygden. Kontakta Melina Nordstrand, melina@opal.se om ni är intresserade av recensionsex, en författarintervju eller bokutlottning.

 


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!


Kontaktpersoner

Försäljningsansvarig
Melina Nordstrand