2021-02-15 09:31Pressmeddelande

Fredagsmys för utsatta barn

Fredagsmys av Lina JanssonFredagsmys av Lina Jansson

I bröderna Grimms saga Hans och Greta blir barnen utlurade i skogen och hittar till slut ett hus av bröd och kakor. Nu släpps en modern variant av den klassiska sagan, av debutanten Lina Jansson. Men denna gång är det barnen själva som bestämmer sig för att bege sig in i skogen, och istället för en ond häxa hittar de en koja bebodd av lekande barn. Här samlas barn som av olika anledningar inte kan vara hemma en fredagskväll. Barn till föräldrar som vill ha en barnfri fest i lägenheten.  

Lina Janssons debut är en lika gripande historia som originalet, men med ett betryggande slut. Barnen skickas ut i förortsbetongen för att klara sig själva och hittar då en gemenskap i trädkojan.  Med stämningsfulla bilder och en text på rim låter Lina leken ta över när verkligheten blir för svår. 

Boken hyllas av DNs recensent Emma Holm som tycker att bilderna påminner om Eva Lindström och Jockum Nordström:

Perspektiven skiftar utifrån berättelsens vändningar. När Lou och Ellis blickar upp mot den nyfunna trädkojan tycks träden enorma, dess fluffiga kronor avlägsna i skyn. Men så klättrar de upp och hittar några jämlikar, och bilderna blir ljusare, stökigare och bryter av mot det mörka utanför.

...
Lina Jansson låter skogen bli både lekplats och tillflyktsort, en dov, sammetslen kontrast till den urbana, ogästvänliga förortsbetongen med sina loftgångar och gapande grannar.

En viktig bok att prata om tillsammans.

Lina Jansson går på Konstfack och denna bok kom till under en bilderbokskurs, andra året på utbildningen. 

Kontakta Melina Nordstrand för läsex, melina@opal.se.


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!


Kontaktpersoner

PR- och marknadsföringssansvarig
Hanna Smedberg