2020-05-13 14:07Pressmeddelande

Mellanåldersbok om transfrågor och att vara modig som ett lejon

Omslag av RuhaniOmslag av Ruhani

Line Baugstø släpper ny bok, Vi skulle varit lejon, som lyfter transfrågor för barn och unga. Med fokus på vänskap och klassrumshierarkier, på att stå upp för vad som är rätt och att vara modig när man egentligen inte vågar.

Malin känner att klassen behöver ett lejon, någon som är stark och modig och står upp för sig själv. Och när Leona börjar i klassen hoppas Malin att hon är detta lejon. Men det är svårt att lära känna Leona. Hon är blyg och tystlåten, och det känns som att hon döljer något. När tjejerna i klassen får reda på hemligheten har Malin chansen att vara modig som ett lejon och stötta Leona, men vågar hon?

En historia om tolerans, intolerans, vänskap och att känna att man är född i fel kropp. Språket flyter lätt och texten är uppdelad i kortare stycken. Vi skulle varit lejon är en bra bok att utgå ifrån när man diskuterar ämnen om identitet och vänskap. I slutet på boken ges tips på var man kan vända sig om man har frågor om könsidentitet. Sammanfattat en engagerande bok om ett viktigt ämne. – Anna Wilner, BTJ-häftet nr 11, 2020

Vi skulle varit lejon är en fin vardagsskildring om att stå upp för vad som är rätt och att vara modig när man egentligen inte vågar. Line Baugstø debuterade 1986 i hemlandet Norge och har sedan dess skrivit ett flertal romaner och noveller. Boken vann 2018 Bokbloggerprisen samt blev nominerad till ARK Barnebokspris och Bokslukerprisen 2018. Omslaget är gjort av illustratören Ruhani som är baserad i Stockholm där hen har studerat inom pedagogik på konstfack.


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!


Kontaktpersoner

PR- och marknadsföringssansvarig
Hanna Smedberg