2019-12-12 13:13Pressmeddelande

Per Gustavsson är utvald till IBBY Honour List 2020

Porträtt av Johanna HannoPorträtt av Johanna Hanno

Per Gustavsson är utvald till IBBY Honour List 2020 som illustratör av boken Om dagen tar slut, skriven av Lisa Hyder.

Motiveringen lyder
Om dagen tar slut öppnar dramatiskt med ett uppslag där en pojkes existentiella grubblerier tar sin början i det spöklika skenet från en tv-skärm; en vuxen har sagt att världen kommer att gå under och blickar man ut i samtiden och bakåt i tiden kan det mycket väl vara sant. Pojkens grubbleri och oro väcker frågor om livets uppkomst, mening och slut. Kometen kom och dinosaurierna försvann, så kanske får man inte växa upp, uppleva ett fint sommarlov eller att pussas? Ensamt kan barnet inte härbärgera alla stora frågor det ännu inte har svar på. Men när dagen tar slut finns skönt nog en mamma där och betryggar att så länge de lever kommer världen inte att gå under. I Gustavssons bilder möter det realistiska det surrealistiska; vardagsföremål och människor delar uppslag med sällsamma, skrämmande detaljer och figurer i drömlika landskap. Han färgsätter subtilt, lägger ljus och skugga som förstärker och skapar stämningar och känslor. Det är filosofiskt, och för barn med existentiell oro finns en bok att läsa.

Om Per
Per Gustavsson (1962) är en av Sveriges mest framgångsrika och omtyckta illustratör och författare. Han har en masterexamen i illustration och grafisk formgivning från Konstindustriskolan (idag HDK) i Göteborg. 1995 debuterade han med bilderboken Stoppa bollen! (Stop the Ball!), och har sedan dess illustrerat och författat många barnböcker; både egna och i samarbete med andra författare. Han har också illustrerat tidskrifter, läromedel och tecknade serier. Med de populära bilderböckerna om den okonventionella Prinsessan (What princesses do) medverkade han till att göra genusperspektivet gängse i svensk barnboksutgivning. Per Gustavsson sitter på stol 1 i Svenska Barnboksakademin. Gustavsson har fått flera priser bla erhöll han 2014 Elsa Beskow-plaketten, ett pris som ges till föregående års bästa bilderbok, för Skuggsidan (Natur & Kultur, 2013)och 2017 fick han Expressens barnkulturpris Heffaklumpen. Andra fina verk: Måntornet (The Moontower), Stig and Om jag var en elefant (If I were an Elephant).

Om Honour List
Honour List är en katalog, där alla IBBY:s medlemsländer presenterar framstående, nyutgiven barn- och ungdomslitteratur. Varje land lyfter fram tre böcker utifrån tre kategorier - författare, illustratör och översättare. Honour List utkommer vartannat år (jämna år). Författaren, illustratören och översättaren från respektive land får diplom och uppmärksamhet på IBBY:s världskongress. År 2020 äger kongressen rum i Moskva, https://ibbycongress2020.org/en/

För mer information, kontakta ordförande Margaretha Ullström, margaretha.ullstrom@gmail.com eller läs vidare på www.ibby.se


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!


Kontaktpersoner

PR- och marknadsföringssansvarig
Hanna Smedberg