2020-01-20 07:50Pressmeddelande

Ungdomsbok om främlingsfientlighet och antisemitism

Privat bild,
Omslag av: Niklas Lindblad Privat bild, Omslag av: Niklas Lindblad

Torsten Bengtsson är aktuell med boken Mörka krafter en ungdomsbok om hur dagens främlingsfientlighet är starkt kopplat till Förintelsen.

Efter en händelse i skolan bestämmer sig John och Rita, som går på högstadiet, att genom ett skolarbete fördjupa sig i andra världskriget och Förintelsens mörker. De vill ta reda på vad som hände och försöka förstå hur och varför det kunde ske. De intervjuar en person som överlevt Förintelsen och får ta del av en historia de knappt kan ta in. Samtidigt klottras hakkors på väggarna i skolan, nazistmöten arrangeras och flyktingförläggningen, där John och Ritas klasskompis bor, brinner ner. En mörk kraft håller på att ta över och John och Rita råkar, genom sitt skolarbete och engagemang, riktigt illa ut.

Torsten Bengtsson har skrivit en berättelse som för tankarna till delar av Europas mörka historia och kopplar den till dagens främlingsfientlighet och antisemitism, samtidigt är det en fin skildring av vänskap och inte minst den första kärleken.

Genom att dra paralleller mellan judeförföljelserna under andra världskriget och koppla det till dagens nynazism med antisemitism och rasism vill han visa på vart det kan leda. Texten är stundtals spännande som en deckare och ibland mer undervisande och bra som samtalsunderlag. Vänskap, kärlek och solidaritet i en tid när det behövs! – Christina Wedenmark, BTJ-häftet nr 4 2020


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!


Kontaktpersoner

PR- och marknadsföringssansvarig
Hanna Smedberg