2018-06-04 13:23Pressmeddelande

Ny illustratör belönas med internationellt prestigefullt pris

Författarporträtt av Monika VaicenavicieneMonika Vaicenaviciene

Monika Vaicenaviciene är ett nytt namn i barnboksvärlden men har på kort tid fått mycket uppmärksamhet tack vare sin kommande faktabok Vad är en flod?. Faktaboken är en allåldersbok som ges ut av Bokförlaget Opal och som hittills har sålts till 7 länder varav de engelskspråkiga rättigheterna slutade på ett sexsiffrigt förskott. Nu uppmärksammas Monika igen genom att tilldelas det prestigefyllda priset World Illustration Award i kategorin Children’s Books – New Talent.

Priset delas årligen ut av organisationen Association of Illustrators och i samband med prisutdelningen presenteras också en utställning med alla vinnande och nominerade bidrag. Monikas bidrag i tävlingen var manuset till hennes kommande bok Vad är en flod?vilket återigen visar på storheten i boken. Manuset som även ligger till grund för all utlandsförsäljning är Monikas examensarbete från Konstfack.

3 300 bidrag har skickats in till tävlingen från 75 olika länder. Bidragen bedöms av högprofilerat, globalt erkänt branschfolk.

Delar av juryns utlåtande av Vad är en flod? av Monika Vaicenaviciene:

Berättelsen balanserar mellan korrekt fakta och poetiskt berättande.”

Utställningen hålls i Somerset House's Embankment Galleries och den visar på illustrationens betydelse idag, hur den formar vår värld och kartlägger hur konstformen själv förändras. Som WIA-domaren Rob Alderson från WeTransfer säger "i en visuell kultur dominerad av fotografi, ger illustration ett underbart annat sätt att se världen." Utställningen kommer efter sommaren visas upp under en turne i flera länder.


Om Bokförlaget Opal

Bokförlaget Opal startades 1973 och är ett fristående och starkt förlag på den svenska barnboksmarknaden. Meddela oss om du inte längre önskar få våra utskick!